top of page

Füzes Zsuzsanna vagyok, családanya, nyughatatlan kreatív lény. 

2010-ben elhatároztam, hogy megtanulok rokkán fonni. Idővel az ötletből tett, a hobbiból mesterség, a lelkesedésből mozgalom lett.

Célom a méltatlanul elfeledett kézi fonás technikájának terjesztése, és a hazai gyapjú újra-felfedezése és népszerűsítése.

Füzes Zsuzsanna
Célok, GyF

A tevékenységem többrétű:
 

     A gyapjú, mint megújuló természetes alapanyag népszerűsítése most különösen időszerű: a hazai gyapjú egy része még mindig évről-évre elvész, mint kihasználatlan forrás; ugyanakkor a gyapjú kiemelt helyet érdemelne az öltözködésben is a fenntarthatóság igen aktuális szempontjából, ideális keletkezési körülményeinek környezetbarát mivolta, tartóssága és utánozhatatlan természetes tulajdonságai miatt.
 

     A gyapjú kézi feldolgozásának népszerűsítése, illetve az ehhez szükséges eszköztár és a technikai tudás biztosítása a virtuális térben, illetve egyéni és csoportos foglalkozások keretében; mindez hobbicélra, vagy maximum háziipari léptékű árutermelésre, hulladékmentes kézműves technikák segítségével. Technikai értelemben sokáig a kézi fonás és a szövőszék kézi felvetése volt a hiányzó láncszem a hagyományőrző juhászat és a kézi szövés között. Ténykedésem egyik célja - és eredménye - hogy egyre több lenyírt hazai gyapjú kerül kézi feldolgozásra ahelyett, hogy veszendőbe menne, és egyre többen vállalkoznak rá, hogy korábban "köztudottan lehetetlenségnek" számító dolgot tegyenek: saját, kézzel font fonalaikkal maguk vessék fel a szövőszékeiket.
 

     Felismerve hogy más gyapjútermelő országok a legkülönfélébb minőségű gyapjúikat is értékes alapanyagként tartják számon és a megfelelő célra hasznosítják, felmerült a kérdés, hogy miért ne lehetne megtenni ugyanezt itthon is? Minden gyapjútípus - mint alapanyag - számára találhatunk olyan értelmes funkciót, amire minden másnál alkalmasabb, csak szemlélet és technika kérdése, hogy kiaknázzuk-e a benne rejlő lehetőséget. A legkisebb lépték formájában erre kínálok megoldást: munkáimon keresztül is meg szeretném mutatni, hogy kézi eszközökkel is magas minőségű, korszerű és divatos, mégis időtálló textileket hozhatunk létre.

Dörögdi Gyapjú

A hobbicélú gyapjúfeldolgozás még nem minden. A néhai hazai gyapjúipar helyén tátongó űrben összefogással igyekszünk új utat találni a jobb sorsra érdemes, méltatlanul mellőzött helyi alapanyag számára.

bottom of page